| Az OMEGA-3 zsírsavak hiánytünetei az emberi szervezetben
Az Omega-3 zsírsavak fontosságát a szervezetben nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Most pedig lássuk, milyen betegségeket, milyen tüneteket okoz az Omega-3 zsírsavak (olajok) hiánya:
Agy és idegrendszer
Agresszivitás, agy-megbetegedések, agyi zavarok, depresszió, düh, erőszakos viselkedés, ellenségesség, elmebaj, feszültség (idegi), nyugtalanság, figyelemhiányos hyperaktivitás, intelligancia-szint csökkenés, Alzheimer-kór, dementia (elbutulás), skizofrénia, reakcióidő-növekedés a vizuális jelekre, szenilitás, szélütés, tanulási problémák, tinnitus (zajok a fülben), fejfájás (migrénes)
Haj és bőr
Haj újranövés elégtelensége (hajhullás, kopaszodás, hajritkulás, stb.), hajvonal menti ekcéma, hámló vörösfoltos ekcéma az arcon, az orr környékén, bőr elhalás, bőr hámlás, bőr-kivörösödés, bőr pikkelyesség, bőrrepedezések (kézen, lábon), bőr-szárazság, discoid lupus (bőrelhalás, bőrvörösség), bőr-törékenység (üvegbőr), felsőtesti bőr elhalása, vörössége, ekcéma, arcbőr elhalás, arcbőr kivörösödés, korpásodás, seborrheás dermatitisz, szemöldökmenti ekcéma, “libabőr” betegség, lupus (bőrfarkas), orr környéki ekcéma, pikkelysömör, keratosis follicularis (“libabőr” állandóan a combokon, fenéken, faron), szőrtüsző gyulladás
Szem
Sárgatest pusztulása a szemben, szem belsejében túlnyomás (glaukóma-zöldhályog), szem hajszálereinek vérellátási elégtelensége, retina vérellátásának elégtelensége, látásélesség-romlás, látóideg pusztulás, zöldhályog,
Csont és ízületek
Csontritkulás, ízületi gyulladások, reumatikus ízületi, sokízületi gyulladások
Belső szervek és keringés
Gyulladások (általában mindenfajta gyulladásos megbetegedésre igaz), colitis (fekélyes bélgyulladás), bél-gyulladás (krónikus), bursitis (nyálkatömlőgyulladás), izomgyulladás, erek rugalmatlansága, érfal gyulladás, “érzékeny belek” szindróma (irritábilis colon), vérkeringés gyengesége, vérrögképződés, vérsűrűség túlzott mértéke, láb ereinek rendellenes összehúzódása, kéz ereinek rendellenes összehúzódása, magas vérnyomás, vesebetegség
Szív
Szívkoszorúér-betegség, szívritmus-zavar, szívroham
Immunrendszer
Allergiák, autoimmun rendellenességek, immunrendszer elégtelenség, immungyengeség, Immunglobulis A
Női panaszok
Hőhullámok (menopauza után), hüvelyfal szárazság, hüvelyfali fájdalom, túlérzékenység szexuális együttlét során, pre-menstruációs görcsök, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások, mellrák, magzatkárosodás alkoholista anyánál
Egyéb
Elhízás, étvágy-szabályozatlanság, angina, angina pectoris, asztma, Chron-betegség, cukorbetegség, testhőmérséklet szabályozás, túlsúlyos testalkat, fázékonyság, fázósság, hidegben fokozott fázósság, fagyás, hideg “jeges” végtagok (Raynaud betegség), Nephropatia, prosztatarák, a rákbetegség minden fajtája
Ez a felsorolás korántsem teljes, mivel az agyi funkciók Omega-3 hiányos zavarai bármelyik agyi területnél rendellenes működést okozhatnak, s a betegség attól függ, hogy az agy mely része nem működik megfelelően. Szervezetünkben az Omega-3 zsírsavak közreműködnek létfontosságú vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok előállításában is. Vizsgálatok igazolják, hogy némely prosztaglandinok arra is képesek, hogy halomra pusztítsák az emlő-, tüdő- és prosztatarák-sejteket. Az Omega-3 zsíroknak a rákgyógyászatban tehát potenciális klinikai hasznuk is van. Az Omega-6 zsírsavak a szervezet bizonyos funkcióihoz elengedhetetlenek. Viszont a klinikai vizsgálatok azt igazolják, hogy ha az arányuk túl nagy az Omega-3 zsírsavakhoz képest, gyulladáskeltő prosztaglandinokat is létrehoznak, melyek elősegítik a rákos daganatok kialakulását és növekedését. Az Omega-3 zsírok (alfa-linolénsav) viszont az Omega-6 effajta hatását féken tartják. A rák elleni optimális ellenálló képességhez már nem elég a 6:1 arány, hanem jóval több Omega-3-at, mint Omega-6-ot kell nap mint nap bevinni a szervezetbe, táplálék vagy táplálék-kiegészítő formájában. A magyarok étrendje sajnálatos módon - mint már az előzőekben említettem – igen szegény alfa-linolénsavban (Omega-3), gazdag viszont linolsavban (Omega-6), s ezért is ilyen rosszak az egészségügyi- és halálozási statisztikáink.
Szinte valamennyi természetes zsírsav, így az Omega-3 is, az úgynevezett cisz-konfigurációkban fordul elő, azaz szénatomokon lévő hidrogénatomok a molekulának ugyanazon az oldalán találhatók. Ez olyan alakzat, amely illik a szervezetünk sejtjeihez, s így lehetővé teszik, hogy a zsírok kifejtsék speciális biológiai tevékenységüket. Sajnos ezt a lényegi jelentőségű cisz-konfigurációt teszik tönkre a modern feldolgozó eljárások: a hevítés, a hidrogénezés, a fehérítés és a szagtalanítás. Ezáltal az egészséges cisz-konfiguráció átváltozik egészségkárosító transz-konfigurációra. Az átalakítással a hidrogénatomok a zsírsavmolekula szembefekvő oldalán helyezkednek el, s ekkor a molekula kiegyenesedik. A transz-zsírok így a sejtmembránba kerülnek, áteresztővé teszik azt, miáltal a sejt anyagcseréje felbomlik és lehetővé válik a mérgezőanyagok behatolása. A sejtmembránokba épült transz-zsírok rendellenes sejtműködést okoznak, amely a szív- és érrendszeri, a rákos megbetegedésekben és a cukorbetegség, stb. kialakulásában is szerepet játszanak.
A margarin tehát akkor is egészségtelen lenne, ha tisztán Omega-3 zsírsavakból állna. Ennyit a margarin “szívbarát” voltáról!
A transz-zsírsavak tehát sajnos növelik a koleszterinszintet, akkor is, ha azok nem tartalmaznak koleszterint, mivel a máj koleszterin-termeléssel próbálja eltávolítani a mérgezőanyagként azonosított transz-zsírsavakat.
Sz: Várhegyi László mérnök-radiesztéta, bioenergetikus, fitoterapeuta, életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta
(A fenti cikk alapján is látható, hogy a Kendermag olaj fogyasztása egészséges, és fontos egészségünk megóvása érdekében!)
| |