|
Miért ajánljuk
a MEDICANNABIS termékcsaládot?
A kendermag olajtartalom összehasonlítása az ismertebb étolajakkal (%az össz. zsírsav) (Erasmus 1993)
|
Kevésbé egészséges/stabil |
Egészségesebbek/
kevésbé stabilak |
|
Telített |
Egyszeresen telítetlen |
Többszörösen telítetlen |
|
Palmitinsav
(C16:0) |
Sztearinsav
(C18:0) |
Olajsav
(C18:1w9) |
Linolsav
(C18:2w6) |
Linolénsav
(C18:3w3 |
Kender |
6-9 |
2-3 |
10-16 |
50-70 |
15-25 |
Szója |
9 |
6 |
26 |
50 |
7 |
Canola |
0 |
7 |
54 |
30 |
7 |
Búzacsíra |
0 |
18 |
25 |
50 |
5 |
Napraforgó |
0 |
12 |
23 |
65 |
0 |
Kukorica |
0 |
17 |
24 |
59 |
0 |
Szezámmag |
0 |
13 |
42 |
45 |
0 |
Földi mogyoró |
0 |
18 |
47 |
45 |
0 |
Avokádó |
0 |
20 |
70 |
10 |
0 |
Oliva |
0 |
16 |
76 |
8 |
0 |
Pálmaolaj |
85 |
0 |
13 |
2 |
0 |
Kókuszdió |
91 |
0 |
6 |
3 |
0 |
Mint a fenti kimutatásból is látszik, a kendermag olajtartalma a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a linolsav (omega 6), és linolénsavat (omega 3).
Az omega-3 és -6 jelentősége a táplálkozásban
Magyarországon a betegségi és halálozási statisztikák első helyén
a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak,
a halálesetek több mint fele ezek miatt következik be.
A szív és érrendszeri betegségek első számú rizikófaktorát képező magas koleszterinszint és az ennek következtében kialakuló érelmeszesedés előfordulásának aránya a hazai lakosság között elkeserítő. A népesség 2/3-ának a normál 5.2 mmol/l felett, ezen belül 1/4-ének 6.5 mmol/l felett van a koleszterinszintje.
Az érelmeszesedés legfontosabb kockázati tényezője az emelkedett plazma-koleszterin, ezen belül elsősorban az emelkedett LDL-koleszterin koncentráció. Ezzel szemben az emelkedett HDL-koleszterinszint csökkenti a kockázatot, ezért nagyon fontos a megfelelő LDL-HDL arány. A magas koleszterin- és trigliceridszint kialakulásában genetikai és táplálkozási tényezők egyaránt szerepet játszanak. A nem genetikai eredetű magas vérzsírszint étrendi változtatásokkal csökkenthető. A legfontosabb az ún. telített és telítetlen zsírok arányának megváltoztatása, a telített zsíroknak egyszeresen ill. többszörösen telítetlenekkel való helyettesítése. Azonban ez még mindig nem elég.
Fontos a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya.
Az ún. egyszeresen telítetlen zsírsavak közé tartozik az olajsav, míg a linol- és linolénsav a többszörösen telítetlen csoportba tartoznak.
A linolsav az omega-6,
a linolénsav az omega-3 család tagja.
A linol- és linolénsav a szervezet számára nélkülözhetetlen,
nem képes előállítani, ezért ezeket a táplálékkal kell bevinni.
Az ilyen anyagokat esszenciális zsírsavaknak vagy F-vitaminoknak nevezzük. Linolsavban gazdag a napraforgó-, tökmag-, kukorica- és szójaolaj (és a kendermag olaj), az állati eredetű élelmiszerek közül elsősorban a halak különösen a tengeri halak olaja (lazac, makréla).
Az omega-3 zsírsavak utáni tudományos érdeklődés elindítója az volt, hogy az eszkimóknál, ahol rendkívül magas a hal és halolajfogyasztás a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya jóval alacsonyabb volt azokhoz a népekhez képest, ahol kevés halat fogyasztanak. Az utóbbi évek kutatásai összefüggést mutattak ki számos kórkép kialakulása és az elégtelen omega-3 zsírsavbevitel között. Ezért e zsírsavbevitel fontos szerepet játszhat ezen kórképek megelőzésében és kezelésében.
A magyar lakosság táplálkozására jellemző, hogy az össz-zsírsavfogyasztás magas (40 energia % feletti), túlzott a telítettzsír- és alacsony a többszörösen telítetlen zsírfogyasztás.
Omega-3 zsírsavat pedig alig fogyasztunk, hiszen a szója-, repce- és lenolaj ill. halak fogyasztása igen alacsony hazánkban (2.5-3 kg hal/fő/év).
(A kendermag olaj fogyasztás pedig eddig teljesen ismeretlen volt! ) A szerk.
Számos vizsgálati eredmény kimutatta, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak a vér koleszterinszintjére gyakorolt jótékony hatásukon kívül csökkenti az érelmeszesedés ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Bevitelük csökkenti a trigliceridszintet, napi 2 g-nál nagyobb bevitele a trigliceridszintet 20 %-kal csökkentette. Emellett emelik a védőfaktor HDL-koleszterinszintet, javítják a véráramlást, fokozzák az erek rugalmasságát, ezáltal csökkenti a vérrögképződés veszélyét és a szív terhelését. Az érrendszeri kórképekhez hasonlóan a gyulladásos betegségek megelőzésében és kezelésében is fontos szerepük van gyulladásellenes hatásuk miatt.
Számos betegségben igazolták jótékony hatásukat, például izületi gyulladásban, gyulladásos bélbetegségekben, asztmában, pikkelysömörben.
Mindezek alapján látszik, hogy nagyon fontos a zsírsavak megfelelő bevitele a szervezetbe. Hiányuk és ugyanakkor túlzott bevitelük, egymáshoz viszonyított arányuk eltolódása egyaránt káros változásokat idézhet elő. Ezért fontos, hogy az omega-6/omega-3 zsírsav aránya 7:1-5:1 között mozogjon. Az energiaszükséglet 10%-át linolsavval, 2%-át linolénsavval elégítsük ki.
Az ilyen típusú táplálkozás mellett számos kutatás bizonyította a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenését, valamint a szívizom infarktus és az agyi események előfordulását.
Miért olyan fontosak élettanilag a többszörösen telítetlen zsírsavak?
A telített zsírsavak feladata elsősorban az energiatermelés. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy részét ugyan felhasználjuk energiatermelésre, de ezek már inkább a sejtek építésében játszanak szerepet. A többszörösen telítetlen zsírsavak táplálkozás-élettani jelentősége pedig az, hogy belőlük fontos hormonszerű vegyületek képződnek, és ezeknél a zsírsavaknál már előtérbe kerül a sejtek anyagában betöltött funkció.
A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-6- és az omega-3-, azaz az esszenciális zsírsavak. Mindkettő részt vesz a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok termelésében. Ezeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van. Szerepük van még a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában. Az omega-6-zsírsavak (linolsav-származékok) fő forrása pl. az olíva- és napraforgóolaj. A magyar lakosság zsírbevitelének mindössze 0, 5 %-át fedezi különféle halak fogyasztásával. Ez azért sajnálatos, mert az omega-3-zsírsavak végső formájukban az olajos halakban fordulnak elő, pl. lazacban, makrélában és szardíniában.
Ezek az ún. linolénsav-származékok szabályozzák a vér koleszterinszintjét (a jó/rossz koleszterin arányát) és csökkentik a szívbetegségek kockázatát is. - telített zsírsav: pl. vajsav, kapronsav, laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav, sztearinsav - egyszeresen telítetlen zsírsav: pl. olajsav - többszörösen telítetlen zsírsav: pl. linolsav, alfa-linolénsav, arachidonsav, eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) Az utóbbi évek kutatásai derítették ki, hogy az idegsejtek öregedési folyamataiban a sejtmembránok fluiditása csökken. A felismerés egybevág azon öregedési elméletekkel, melyek a folyamatot az O2 szabadgyökök felszaporodásával a lipidperoxidáció és a membrándestrukció fokozódásával jellemzik. Jelen tudásunk abban áll, hogy az idegsejt membránban megnő a telített lipidek aránya a telítetlen lipidek arányához képest. Az idegsejt membrán megváltozása maga után vonja az idegsejt funkcionális zavarait. Politelitetlen omega-3 zsírsavak - mint az EPA és a DHA -adagolásakor a zsírsavak incorporálódnak az idegsejt membránban és megnövelik annak fluiditását. Állatkísérletekben bizonyították, hogy az agy poliénsav (PUFA) igénye igen nagy. Különösen vonatkozik ez a fejlődésben lévő agy és az idegrendszer esetére. Crawford és munkatársai humán kísérletekben a fejlődés korai stádiumában magzatokon és újszülötteken vizsgálták a PUFA igényt, valamint az agy növekedésének, fejlődésének viszonyát. Megállapították, hogy a szellemi elmaradottság és a nem megfelelő PUFA ellátottság között szoros összefüggés van. Az E-vitamin legfontosabb szerepe a sejthártya védelme: megakadályozza, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, valamint antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket. Ezért elsősorban betegségmegelőző szerepe jelentős, de segíti a szelén és a K-vitamin felszívódását is.
Milyen befolyása van a megfelelő omega-3 szint biztosításának a terhesség időszaka alatt?
Az omega-3 zsírsavcsoport élettani szerepe rendkívül sokrétű. Beépülve a sejthártyába részt vesznek annak egészséges felépítésében, de meghatározzák a vörösvérsejtek állapotát és a vér viszkozitását is.
Jelentős szerepük van a szív- és érrendszer védelmében, elsősorban a vér koleszterin- és trigliceridszintjének csökkentése, valamint a magas vérnyomás kedvező befolyásolása miatt.
Többek közt gyulladáscsökkentő hatását figyelték meg ízületi- és vastagbélgyulladás esetén, egyes vizsgálatok szerint a pikkelysömör tüneteit is enyhíti és az agy fejlődéséhez, valamint a helyes működéséhez is szükséges.
Az utóbbi években egyre inkább a figyelem középpontjába került ezeknek a zsírsavaknak a várandósság alatti és az újszülött-, csecsemőkori jelentősége.
Több vizsgálat eredménye utal arra, hogy csökkentik a terhességi magas vérnyomás, a preeclampsia és a koraszülések előfordulási gyakoriságát.
Miért van a gyerekeknek szükségük omega-3 olajra?
Köztudott, hogy az alacsony többszörösen telítetlen zsírsavbevitel okozhat
- hangulati,
- viselkedési zavarokat, tanulási nehézséget,
- diszlexiát,
- hiperaktivitást.
Ezek az omega zsírsavak segítenek az immunrendszer erősítésénél is, az allergiáknál, a száraz bőrnél, sőt ekcéma esetén is. A többszörösen telítetlen zsírsavak előnyösen befolyásolják a sejthártya (szem látóhártya, idegsejtek, agysejtek, stb.) egészséges működését.
Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az immunrendszer normális működéséhez.
Hazai felmérések alapján a várandós anyák és az újszülöttek omega-3 zsírsavellátottsága elégtelen,
csakúgy, mint általában véve a lakosság egészéé.
Forrás: Egészségstop
| |