A FLAVIN7® és az idült megbetegedések
2005.05.04. 14:02
Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatását klinikai vizsgálatok igazolták, amelyekben a kutatók a FLAVIN7® készítmény hatását 6 hónapig tartó alkalmazás során figyelték idült betegségekben szenvedő betegeknél.
A FLAVIN7® készítmény hatása a rákbetegek körében is kedvezőnek bizonyult.
„Akit a gyógyszerek nem gyógyítanak meg,
azt a természet gyógyítja meg.” – Hippokratész
A FLAVIN7® és az idült megbetegedések
Az emberi élet folyamatosan hosszabbá válik, számos országban azokat tekintik középkorúaknak, akik életük hatodik évtizedében járnak. Másrészt a hosszabb élet következménye, hogy gyakrabban fordulnak elő jellegzetes időskori betegségek.
A szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek következtében elhunytak száma az összes haláleset 60%-át teszi ki a fejlett országokban, és a megbetegedés lehetőségét az életkor növekedése fokozza.
Ma már nem kétséges, hogy szoros kapcsolat van a táplálkozás és az egészség között, hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó táplálék csökkenti az olyan idült betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy bizonyos daganatos betegségek.
Számos bizonyítékkal rendelkezünk arra vonatkozólag, hogy ezek a kedvező eredmények nagymértékben a polifenol-vegyületeknek köszönhetőek, amelyek közé a flavonoidok és a rezveratrol is tartoznak.
A flavonoidoknak jó néhány olyan hatása van, amelyeket az emberi szervezet számára jótékonynak nevezhetünk. E kedvező hatások nagyrészt antioxidáns jellegűek.
A szabadgyökök fontos szerepet játszanak számos kóros folyamatban, mint pl. a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok, a gyulladások, az Alzheimer kór. A keletkező és a megsemmisülő szabadgyökök közötti egyensúly megbomlása idézi elő az oxidációs stressznek nevezett állapotot, amely károsíthatja a sejteket és a szerveket.
Mivel a kívánt antioxidáns hatás eléréséhez naponta viszonylag nagy mennyiségű (500–800g) friss zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztani öt adagra elosztva (amit a vizsgálatok szerint csak kevesen tartanak tiszteletben).
A kellő mennyiségű természetes antioxidáns, a flavonoidokban gazdag FLAVIN7® védőital fogyasztásával biztosítható.
A FLAVIN7® a szigorúan fajta- és termőhely válogatott, ökológiailag termesztett, friss,
polifenol-vegyületekeben, így flavonoidokban és egyéb növényi antioxidánsokban gazdag gyümölcsök kivonata. A természetes antioxidánsok közül több mint tíz flavonoidot,
rezveratrolt és antocianidokat tartalmaz nagyobb mértékben. Mint gyümölcskivonat
vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz.
Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatását klinikai vizsgálatok igazolták, amelyekben a kutatók a FLAVIN7® készítmény hatását 6 hónapig tartó alkalmazás során figyelték idült betegségekben szenvedő betegeknél.
A vizsgálatokba bevont betegek között voltak rákbetegek, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint más idült betegségekkel, mint májbetegség, allergiás megbetegedések, csontritkulás, szklerózis multiplex, krónikus gyulladásos megbetegedések, Alzheimer-kór stb. kezelt személyek.
Az eredményekből kiderül, hogy a szív- és érrendszeri betegek csoportjában a vizsgált betegek 68%-nál javult a klinikai állapot, 26% esetében nem történt változás, és csak a betegek 6%-nál következett be állapotromlás.
Megállapítható tehát, hogy a szív- és keringési betegek 94%-nál a védőital hatása pozitív volt.
A FLAVIN7® készítmény hatása a rákbetegek körében is kedvezőnek bizonyult.
A kemoterápiára, illetve a radio-kemoterápiára jellemző, hogy egész sor nemkívánatos következménnyel-mellékhatással jár, ami csökkenti az életminőséget, és bizonyos esetekben a beteg halálát okozhatja. Azoknál a betegeknél, akik a standard rákellenes kezelés mellett, mint kiegészítő terápiát alkalmazták a FLAVIN7® készítményt, a nemkívánatos mellékhatásoknak, valamint a szív toxikus károsodásának a csökkenését tapasztalták, sőt kimutatták a FLAVIN7® hepatoprotektív (májműködést javító) hatását is. Az egyéb kedvező hatások közül megemlíthető a csontkinövésekkel kínlódó betegek fájdalmának csökkenése vagy a hangulatuk kedvező megváltozása és a depressziós állapotok csökkenő előfordulása.
A rákellenes gyógyszerek egyik legsúlyosabb nemkívánatos következménye a myelosupresis és az ennek nyomán fellépő csökkent vörös és fehér vérsejttermelés, illetve a vérlemezkék csökkent termelése, ami a betegnél vérszegénység (anémia), gyakrabban jelentkező fertőzések, vagy vérzékenység formájában jelentkezhet. A szervezet védekezőképességének következtében fellépő súlyos fertőzések is okozhatják a rákbetegek halálát.
Ebből a szempontból fontos az a megfigyelés, hogy azoknál a betegeknél, akiknél alkalmazták a készítményt, a rákellenes kezelés végeztével jelentősen gyorsabban helyreállt a vérsejtek képződése, mint azoknál a betegeknél, akik nem kaptak FLAVIN7®-t.
A rákbetegeknél tapasztalt előzetes eredmények arra utalnak, hogy a FLAVIN7® javíthatná a terápia hatását is. Ezt azoknak a betegeknek az eredményei valószínűsítik, akiknél kombinált kezelést (sebészi, sugár- és kemoterápiát) alkalmaztak és abba a csoportba tartoztak, ahol a betegség kiújulásának a kockázata magas volt. Ezek a betegek jelenleg már több mint 30 hónapja tünetmentesek és javult az életminőségük.
Ezek a klinikai eredmények azokat a megfigyeléseket is alátámasztják, amelyek szerint a FLAVIN7® 1:50-es hígításban is citotoxikusan hatott a ráksejtekre (a tejmirigydaganat és a méhnyakrák esetében), sőt a fehérvérűség esetében az 1:100 arányban történt hígítás is hatásosnak bizonyult. Még jelentősebb az a megállapítás, hogy hosszú távon még 1:250 arányú hígításban alkalmazott FLAVIN7® is jelentősen gátolta a daganatos sejtek burjánzását.
Ez azt is jelzi, hogy a rákbetegeknél csökkenhet a metasztázisok (áttételek) kockázata, amennyiben hosszú távon használják a FLAVIN7® készítményt.
A védőital hét közép-európai gyümölcsfaj kivonata, miközben egy 200 ml-es kis üveg 140 kg gyümölcs hatóanyagát tartalmazza. A javasolt napi 5–10–20 ml-nyi adag esetén ez azt jelenti, hogy a szervezetbe annyi polifenolvegyület (flavonoidok, rezveratrol és antocianidinek) kerül, amennyi 3,5–7,0 kg gyümölcsben található. Egy további különlegessége ennek a készítménynek a természetes antioxidánsok széles skálája, amelyek szinergikus hatásúak, vagyis antioxidáns hatásuk felerősödik.
Prof. MVDr. Ján Mojľią,
a kassai Orvostudományi Egyetem
farmakológiai intézetének professzora
|